Activeer uw Nervus Vagus

De medische daith piercing zorgt ervoor dat de Nervus Vagus continue wordt gestimuleerd. Toch kunt u er zelf ook voor zorgen dat de zenuw een extra boost krijgt!

Activeer uw Nervus Vagus

Blootstelling aan kou
De Nervus Vagus wordt geactiveerd door gecontroleerde blootstelling aan kou. Bijvoorbeeld koud douchen. Probeer het eens een week. Iedere keer aan het einde van uw douche, 1 minuut koud afspoelen. U hoeft niet te beginnen met 1 minuut maar bouwt het langzaam op. U hoeft ook niet met uw hele hoofd eronder, alleen het gezicht is ook goed.

Beweging
Afgezien van verschillende andere positieve effecten op zowel de fysieke en mentale gezondheid, stimuleert lichaamsbeweging ook de Nervus Vagus.

Een gezellig avondje met vrienden.
Positieve sociale interacties en verbinding, stimuleren de Nervus Vagus. Lachen verhoogt de hartslagvariatie en werkt als een stemmingsbooster.

Probiotica
Wie had dat gedacht: darmbacteriën kunnen uw Nervus Vagus stimuleren! De bacteriën verminderen stresshormonen door andere hormonen zoals serotonine te stimuleren. Deze goede bodem zorgt weer voor afgifte van goede signalen aan de Nervus Vagus.

Buikademhaling
Mensen die gestrest zijn, gaan vaak oppervlakkig, sneller en korter ademhalen. Ze ademen dan via de hoge borst en het middenrif is gespannen. Dat komt doordat het lichaam zich in een stresssituatie onder invloed van stresshormonen klaar gaat maken voor actie. De spieren rondom het middenrif worden aangespannen en de hartfrequentie gaat omhoog.
Deze manier van ademen geeft een onrustig en beklemmend gevoel. U kunt zich daarnaast minder goed concentreren. De buikademhaling kost niet alleen minder energie, maar het werkt ook kalmerend en vermindert stress. U kunt zich hierin laten begeleiden door (Buteyko) ademhalingstherapie te volgen.

Diepe en rustige ademhaling
Ga voor uzelf eens na hoeveel ademhalingen per minuut u normaal gesproken heeft, terwijl u rustig zit. Probeer de ademhaling eens wat naar beneden te brengen of in iedere geval een paar minuten per dag bewust met uw ademhaling bezig te zijn. De ademhaling moet diep, lang en langzaam zijn. Na een paar ademhalingen zal u merken dat u meer ontspannen bent en minder ademhalingen per minuut nodig hebt. En dit heeft een effect op? … Juist ja, uw Nervus Vagus. Dus ademen maar…

Yoga en meditatie
Beiden stimuleren de Nervus Vagus door het gebruik van ademhaling en bewustzijnsoefeningen. Sommige oefeningen stimuleren bewust de Nervus Vagus, waardoor Yoga de productie van GABA aanmoedigt, een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Meditatie is ook bekend door de positieve impact op de vagale tonus en het zelfbeeld.

Massage
Rustige massage helpt bij het stimuleren van de Nervus Vagus.

Lachen
Altijd al willen weten waarom lachen gezond is? Vooral die gierende uithaal zorgt voor een langere uitademing en stimuleert daardoor de Nervus Vagus die hierdoor aangezet wordt om allerlei gelukshormonen aan te laten maken.

Intermittent Fasting (IF)
Intermittent Fasting (IF) staat voor periodiek vasten. De rol van de Nervus Vagus is ook om de energiebalans en energie-inhoud in het lichaam te reguleren. Intermittent Fasting, of het verminderen van calorieën, kan een optie zijn voor het verbeteren van vagale tonus. In dierstudies, is aangetoond dat het de hartslag variabiliteit verhoogt.

Voeding
Probeer suiker, koolhydraten en dagelijks (rood)vlees te vermijden. Er is niet 1 voedingsstijl. U zal moeten uitzoeken wat bij u past. Welke voedingsmiddelen uw lichaam misschien slecht verteert. Weet welke opties er zijn en waarom, en probeer deze dan uit. Voel wat ze doen met uw lichaam en geest. Ga hiervoor eventueel te rade bij een Orthomoleculair arts/therapeut of Mesoloog.

Qigong
Qigong oefeningen helpen de vagale toon te vergroten. Qigong is een oud Chinees gezondheidszorgsysteem dat verschillende bewegingen, houdingen, ademhalingstechnieken en gerichte aandacht omvat. U kunt dit thuis doen met YouTube video of groepslessen nemen.

Gorgelen
De Nervus Vagus heeft een directe verbinding met de spieren in de achterkant van de keel die u helpen gorgelen.

De volgende methoden kunnen helpen bij het herstellen van gewoontepatronen en het bevorderen van positieve emoties:

  • Dankbaarheid.
  • Tijd doorbrengen in de natuur.
  • Creatieve en positieve visualisaties.
  • Aroma Freedom Techniek

U hoeft uiteraard niet alles wat er is benoemd te doen, kies wat u zelf wilt of aankunt om te doen…. want verbetering begint bij de kleinste verandering.

Meer over VNS Daith

Lees meer over ons VNS Daith

Locaties

VNS Daith beschikt momenteel over 1 locatie in België en 3 locaties in Nederland.

Afspraak maken

Boek een afspraak voor uw VNS Daith Piercing bij een van onze klinieken in België of Nederland die deze unieke behandeling aanbieden.